גישות טיפוליות
בעולם הטיפול קיימות שיטות טיפול רבות ומגוונות. כמטפל אינטגרטיבי, אני מאמין שכל מטופל הינו אינדיוידואל ייחודי והבחירה בשיטות ודרכי הטיפול צריכות להיות מותאמות אישית לצרכיו.
מרכיב משמעותי בטיפול אשר הוכח מחקרית כתורם רבות לריפוי ושינוי הינו הקשר הטיפולי בין המטופל למטפל. אני מאמין בחשיבות יצירת קשר טיפולי משמעותי, מכבד, בגובה העיניים. קשר של קירבה ותמיכה, המאפשר למטופל חוויה של קבלה, הבנה והכלה, ויוצר עבורו מקום בטוח לשיתוף, חקירה ועיבוד, של רגשות מכאיבים, קשיים ובעיות איתם מתמודד המטופל.
להלן שיטות טיפול וטכניקות אותם אני משלב בעבודתי הטיפולית:
(CBT) טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
טיפול פסיכו-דינמי
(ACT) טיפול בגישת קבלה ומחויבות
מיינדפולנס
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הינו טיפול אשר שם במרכז את הקוגניציות (מחשבות, תפיסות, אמונות וכו'), הרגשות (חיבור של הקוגניציות אל החוויה הפיזית תחושתית) וההתנהגות (האופן בו אנו פועלים בעולם). בניגוד לטיפול פסיכו-דינמי, המוקד של הטיפול הינו בחוויה כאן ועכשיו. הטיפול לרוב ממוקד ועוסק בבעיה ספציפית אשר נבחרה והוגדרה בתחילת הטיפול. הנחה מרכזית של זרם ה-CBT, הינה שהאופן בו אנו תופסים את העולם ופועלים בו הינו תוצר של למידה אשר התרחשה במהלך חיינו. למידה זו, לעיתים אינה יעילה ולכן מביאה אל חיינו סבל. בטיפול נעסוק בחקירה של דפוסי חשיבה, רגש וההתנהגות, ובדיקה כיצד הם משפיעים על חיינו. לאחר חקירה והעלאת מודעות, נזהה מה הם הדפוסים המוטעים הפוגעים בנו ונחפש דפוסי חשיבה חלופיים אשר מציאותיים יותר ויעילים יותר עבורנו. בשלב נוסף, נשאף לשינוי התנהגותי אשר ייצור חופש גדול יותר ושינוי במציאות חיינו, תוך התמודדות ושינוי של הדפוסים הישנים לדפוסים חדשים.
טיפול פסיכו-דינאמי
טיפול פסיכו-דינמי הינו טיפול אשר מניח את קיומו של 'לא מודע' אשר בו מתחוללים אירועים וקונפליקטים אשר אינם זמינים לנו באופן מודע אך משפיעים על תחושותינו ועל פעולותינו. חוויות עבר ואירועים אשר קרו לנו בילדות, מעצבים אותנו ומשפיעים כעת על האופן בו אנו תופסים את עצמנו ואת סביבתנו. קונפליקטים בלתי פתורים, באים לידי ביטוי כמצוקה ומתבטאים ביחסים עם הסובבים איתנו ואף בקשר הטיפולי. דרך חקירה, היכרות והבנה עמוקה של האדם את עצמו יכול האדם להשתנות. המודעות לדפוסים שנוצרו בעבר ומפעילים אותנו בהווה, יכולה לתת לאדם תובנה לגבי חייו ולאפשר לו לפעול ולהרגיש אחרת. היחסים הנוצרים בתוך הקשר הטיפולי, מאפשרים מפגש עם דפוסי רגש והתנהגות בתוך יחסים בין-אישיים, מפגש המאפשר חוויה אחרת של קשר ועבודה מודעת על דפוסים אלה.
גישת טיפול בקבלה ומחויבות (ACT)
טיפול בקבלה ומחויבות, הינו זרם בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, המתמקד בקבלה של חווית החיים שלנו בכללותה, על המחשבות, הרגשות והתחושות שבה, ללא התנגדות וניסיון לשלוט בה. במוקד הטיפול, מגע עם החוויה ברגע הנוכחי. הטיפול עוסק בבירור וחיבור לערכים - כיווני חיים רצויים בעלי משמעות, ומעודד פעולה אשר מותאמת ונובעת מהערכים המנחים.
התפיסה המונחת בבסיס הטיפול הינה שכאב הינו חלק מהחיים, ואין לנו יכולת או צורך לשלוט בו ולהמנע ממנו. המקום בו יש לנו שליטה ובחירה הינו כיצד נתייחס אל הכאב וכיצד נפעל באופנים הראויים בעינינו לנוכח הכאב שעולה.
בטיפול נעסוק בפיתוח היכולת להתבונן במחשבות ולשהות עם רגשות מתוך עמדה של קבלה וחוסר הזדהות. נפתח גמישות פסיכולוגית, דרך מגע עם החוויה והרגע הנוכחי, והרחבת חופש בחירה כיצד לפעול במטרה להגיע לחיים מספקים, מלאים ומשמעותיים יותר.
מיינדפולנס
מיינדפולנס (קשיבות) - הבאת תשומת לב וקשב, באופן מכוון ובלתי שיפוטי, אל חוויות המתרחשות ברגע הנוכחי.
טיפוח קשיבות, מאפשר לנו להכיר את עצמנו באופן עמוק יותר ולפתח הבנה טובה יותר של אירועים מנטליים, רגשיים, פיזיים והתנהגותיים המתרחשים בנו. על ידי פיתוח היכולת להתבונן במתרחש בנו, מעמדה קשובה, מכוונת ובלתי שיפוטית, אנו מרחיבים את היכולת לקבל ולהכיל את מה שקורה לנו ובכך מרחיבים את היכולת לבחור כיצד להגיב למתרחש.
בטיפול נשתמש בטכניקות לפיתוח קשיבות. על מנת לפתח היכרות מעמיקה יותר עם עצמנו. בנוסף, נעבוד על פיתוח היכולת להתבונן במחשבות וברגשות העולים בנו, על מנת להרחיב את היכולת לשהות איתם ללא שיפוט, לקבל את מה שעולה ונוכח, ולבחור כיצד לפעול לנוכח אלה.